AFRYKAŃSKI KUSKUS Z WARZYWAMI

Specjały z 5 kontynentów

Składniki na 4 porcje:

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):

 

2 żółte papryki

1 cukinia (ok. 250 g)

1 bakłażan (ok. 250 g)

1 puszka pomidorów bez skórki (850 ml)

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

ok. ½ l bulionu warzywnego (typu instant)

sól

pieprz cayenne

1 opakowanie mielonego szafranu

po ½ łyżeczki cynamonu, kminu rzymskiego i ziela angielskiego

1 szczypta kardamonu

3 łyżeczki harissy (pasty z papryki chilli i czosnku)

1 łyżka oleju słonecznikowego

300 g kuskusu

Sposób przygotowania:

Paprykę, cukinię i bakłażana wyszorować i opłukać. Paprykę pociąć w kostkę lub romby, cukinię na plasterki, bakłażana w kostkę. Pomidory odsączyć na sitku i rozdrobnić. Cebulę obrać z łupin i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Oliwę rozgrzać w szerokim garnku. Podsmażyć bakłażana, dodać paprykę, cukinię, cebulę i czosnek, wszystko razem poddusić. Wlać sok z pomidorów i bulion. Dodać do smaku sól, pieprz cayenne, szafran, cynamon, zielę angielskie, kmin rzymski i kardamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut. Na ostatnie 2 minuty dodać pomidory. Następnie wymieszać wszystko z harissą, raz jeszcze doprawić i utrzymywać w cieple.

Zagotować ¼ l osolonej wody, zdjąć z ognia, dodać olej, kuskus i wymieszać. Odczekać 3-5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę. Ponownie postawić na ogniu, zamieszać widelcem, aby rozbić sklejone z sobą ziarenka kuskusu. Kuskus i warzywa ułożyć na talerzach i podawać.

31. października 2016 r.
Zamknij menu