Babeczki szpinakowe z fetą

Wielkanocne inspiracje

Składniki (na 18 małych sztuk):

250 g świeżego szpinaku

3 ząbki czosnku 

100g sera typu feta do sałatek

200 ml mleka 1,5%

120 g masła

2 jajka kurze

250 g mąka pszenna pełnoziarnista

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać opłukany i delikatnie posiekany szpinak i smażyć na maśle, aż odparuje z niego woda. Pod koniec doprawić dodając sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić. Ser feta pokroić w małą kostkę. Masło roztopić i przestudzić. Ostudzone masło rozmieszać z mlekiem i jajkami. Dodać szpinak i pozostałe mokre składniki. W drugim naczyniu przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mokre składniki i wymieszać łyżką. 
Foremki napełniać do 3/4 wysokości. Można użyć foremek na muffinki lub mniejszych na babeczki.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

1 porcja to 1 mała babeczka.

Moduły w 1 porcji :

Zboża 1/2

Nabiał 1/4

Tłuszcze 1/2 

07. kwietnia 2017 r.
Zamknij menu