Babeczki szpinakowe z fetą
Wielkanocne inspiracje
Składniki (na 18 małych sztuk):
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
100g sera typu feta do sałatek
200 ml mleka 1,5%
120 g masła
2 jajka kurze
250 g mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać opłukany i delikatnie posiekany szpinak i smażyć na maśle, aż odparuje z niego woda. Pod koniec doprawić dodając sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić. Ser feta pokroić w małą kostkę. Masło roztopić i przestudzić. Ostudzone masło rozmieszać z mlekiem i jajkami. Dodać szpinak i pozostałe mokre składniki. W drugim naczyniu przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mokre składniki i wymieszać łyżką.
Foremki napełniać do 3/4 wysokości. Można użyć foremek na muffinki lub mniejszych na babeczki.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
1 porcja to 1 mała babeczka.
Moduły w 1 porcji :
Zboża 1/2
Nabiał 1/4
Tłuszcze 1/2