Ciasto bez cukru
Ciasto bez cukru może być tak samo pyszne, jak tradycyjne. Nie wierzycie? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciasto dietetyczne i bez cukru
Ciasta bez cukru to jeden ze sposobów na to, by nasze grzeszki żywieniowe znalazły usprawiedliwienie. A wszystko za sprawą stewii... Ta znana od wieków roślina z powodzeniem zastąpi cukier. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii jest odpowiednikiem szklanki cukru. Mimo, że zioło jest tak słodkie, nie zawiera w ogóle kalorii. Jak pokazują badania, może być stosowana nie tylko podczas diety, ale również przez osoby chore na cukrzycę i nadciśnienie.
Muffinki jaglane z amarantusem i jabłkami (10 sztuk)
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 80 g mąki żytniej
- 80 g płatków owsianych
- 50 g amarantusa
- 1 jajko
- 5 łyżeczek słodzika (stewii)
- 1 szkl. mleka
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
W jednej misce dokładnie wymieszać mleko ze stewią oraz z jajkiem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki oprócz jabłek. Wymieszać razem zawartość dwóch naczyń wraz z jabłkami. Nakładać ciasto do silikonowych foremek i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.