CURRY Z KURCZAKIEM, KOMOSĄ RYŻOWĄ I MIGDAŁAMI
Superfood na obiad: komosa ryżowa
Składniki na 4 porcje
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
- 4 łyżki siekanych migdałów (40 g)
- 600 g mięsa z kurczaka pokrojonego w wąskie paski
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 czerwone jabłka
- 1 łyżka masła
- 200 g komosy ryżowej
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz
- 600 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Siekane migdały podprażyć na suchej teflonowej patelni na jasnobrązowy kolor. Przełożyć na talerz i schłodzić. Mięso z kurczaka opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso porcjami przez ok. 2 minuty i zdejmować z patelni. Cebulę posiekać. Jabłka umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na podłużne kawałki. Na tej samej patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę i jabłka. Dodać komosę ryżową i przyprawę curry, doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion, wszystko zagotować, następnie zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać mięso, a kiedy będzie ciepłe, danie podawać posypane migdałami.
Tajna moc naszych składników:
Prawie białe ziarna komosy ryżowej (quinoa) o średnicy ok. 3 mm naprawdę mają moc! Do ich zalet należy wysoka zawartość cennych białek, w tym egzogennych aminokwasów, takich jak lizyna występująca niemal wyłącznie w mięsie i rybach. Równie korzystne dla zdrowia są znaczne ilości żelaza i magnezu. W 100 g komosy ryżowej znajdziemy aż 124 mg wapnia, co jest szczególnie istotne dla osób z nietolerancją laktozy, które muszą zrezygnować z mleka. W przeciwieństwie do tradycyjnych zbóż komosa nie zawiera glutenu, dlatego nadaje się również dla osób z chorobą trzewną (celiakią). Zawarty w nasionach olej składa się w ok. 70% z nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasów omega 3) i dzięki temu ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi oraz układ krążenia. Stosunkowo wysoka zawartość błonnika poprawia metabolizm oraz zapewnia poczucie sytości.
Sprawdź: Ile kalorii ma pierś z kurczaka?