DANIE WARZYWNE Z WOŁOWINĄ I MAKARONEM
Przepisy na jesień: zupy i dania jednogarnkowe
Składniki na 4 porcje:
Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4
1 kg mięsa wołowego z kością
na zupę (np. mostek,
łopatka, goleń)
1 średnia cebula
1 liść laurowy
2 goździki
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
sól
500 g marchwi
750 g pora
100 g pomidorów
100 g jasnych pieczarek
120 g makaronu typu krótkie wstążki
1 pęczek natki pietruszki
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć. Cebulę obrać, wetknąć w nią liście laurowe i goździki. Włoszczyznę wyszorować, opłukać, pokroić w grubą kostkę. Włożyć razem z mięsem, cebulą, ziarnami pieprzu i odrobiną soli do dużego garnka, zalać 2 l zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przez 1,5-2 h gotować pod przykryciem. W tym czasie wyszorować marchew i pory, opłukaći pokroić na grube plastry. Pomidory i grzyby umyć, pokroić na kawałki. Powstały wywar przecedzić przez sito,z powrotem wlać do garnka i zagotować. Dodać pory, marchew, pomidory, pieczarki i gotować wszystko przez 10-15 minut. Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez ok. 8 minut. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Mięso oddzielić od kości, pozbawić tłuszczu i pokroić w kostkę. Makaron odlać i odsączyć. Mięso i makaron przełożyć do garnka z daniem, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.