Jaglane babeczki jabłkowe z ziarnami zbóż

Wielkanocne inspiracje

Składniki (na 10 sztuk)

100 g kaszy jaglanej

80 g mąki żytniej

80 g płatków owsianych

50 g amarantusa

1 jajko kurze

5 łyżeczek słodziku (stewia)

200 ml mleka 1,5%

300 g jabłka

1 łyżeczka cynamonu

1 szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 g sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

W jednej misce dokładnie wymieszać mleko ze stewią oraz z jajkiem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki oprócz jabłek. Wymieszać razem zawartość dwóch naczyń wraz z jabłkami. Nakładać ciasto do silikonowych foremek i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.


1 porcja to 2 muffinki

Moduły w 1 porcji:

Zboża 2

Nabiał 1/4

Mięso 1/4

Owoce 1/4 

30. marca 2017 r.
Zamknij menu