Kisir - turecka sałatka z kaszy bulgur

Kisir to popularna turecka sałatka, która wspaniale smakuje wiosną i latem. Jest łatwy w przygotowaniu i lekki, zdrowy, a do tego bardzo orzeźwiający. Absolutny hit w sezonie pikników i grillowania!

Składniki (porcja dla 5 osób):

  • 250 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 1/2 ogórka
  • 2 pomidory
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mięty pieprzowej
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Umyj ogórka, obierz i pokrój w kostkę. Umyj pomidory. Usuń z nich nasiona wraz z sokiem, a następnie pokrój w kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Dodaj słodką paprykę i koncentrat pomidorowy, po czym gotuj na małym ogniu. Odlej około 75 ml sosu i zalej kaszę bulgur. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.

Następnie do zimnego bulguru dodaj pokrojone pomidory, ogórka, świeżą pietruszkę, sok wyciśnięty z cytryny. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj.

Nasza rada: sałatka najlepiej smakuje, gdy kilka godzin postoi w chłodzie. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej kminku.

SMACZNEGO!

11. maja 2020 r.
Zamknij menu