To danie jest idealne, gdy jesteś bardzo głodna i chcesz coś szybko zjeść. Jednak najważniejsze jest coś innego: można jeść je bez końca!

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • 100 g jasnej komosy ryżowej
  • 100 g czerwonej komosy ryżowej
  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka sezamu
  • Sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki zielonego pesto

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą jasną i czerwoną komosę ryżową, a następnie opłucz je  wodą, aby usunąć gorzkie substancje. Komosę przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. 
  2. W czasie, gdy komosa będzie się gotować, upraż na suchej patelni pestki dyni i sezam. Odłóż je na bok. Pokrój cebulę i drobno posiekaj czosnek, po czym oba warzywa podsmaż na patelni na odrobinie oliwy. Dodaj szpinak i gotuj całość przez około 5 minut.  na średnim ogniu. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Zmieszaj komosę z pesto, szpinakiem i 3 łyżkami startego parmezanu. Pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Rozłóż danie na dwa talerze. Posyp pozostałym startym parmezanem i prażonymi nasionami. Możesz ozdobić całość awokado.

SMACZNEGO!

25. maja 2020 r.
Zamknij menu