Marchewka - zwykłe warzywo o niezwykłych właściwościach

Marchewka nie tylko wzmacnia opaleniznę, ale też... poprawia odporność!

Dlaczego warto sięgać po marchewkę? Ze względu na jej wyjątkowe właściwości! Dzięki zawartości beta-karotenu nie tylko sprawi, że będziesz mieć bardziej śniadą cerę, ale również zapewni prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i pomoże organizmowi chronić się przed nowotworami. Co ważne, dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym marchew wzmacnia odporność. A na tym zależy obecnie każdej z nas!

Marchew: właściwości i pochodzenie warzywa

Marchewka, która dziś jest niemal w każdej kuchni, pojawiła się dopiero w XVII wieku! Wyhodowali ją Holendrzy. Wcześniej, już w starożytnych Chinach, znano zupełnie inną, białą odmianę marchwi. Mało kto wie, że nadal można zakupić żółte, czerwone, ciemnofioletowe, a nawet czarne marchewki. Ze względu na które właściwości warto włączyć marchew do swojego menu?

Właściwości odżywcze marchewki:

  • Jest bogatym źródłem karotenoidów, w tym beta-karotenu, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku
  • Wspomaga leczenie trądziku
  • Opóźnia pojawianie się zmarszczek
  • Poprawia stan włosów i paznokci
  • Pomaga w pielęgnowaniu opalenizny i nadaje cerze śniady kolor
  • Wykorzystywana w profilaktyce nowotworów
  • Poprawia funkcjonowanie serca
  • Wzmacnia układ immunologiczny
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi - ma działanie antymiażdżycowe

Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością spożywanej marchwi! Zbyt duża ilość marchewki w menu może się przyczynić do nadmiernej produkcji witaminy A w organizmie, a ta w dużych ilościach jest toksyczna. 

 

Marchew - kaloryczność

W 100 g marchwi znajduje się jedynie około 40 kcal. Diabetycy powinni wiedzieć, że surowa marchew ma znacznie niższy indeks glikemiczny (16) niż gotowana (47).

Co jeszcze warto wiedzieć o tym warzywie? Marchew można jeść na surowo, ale też gotować na parze, w wodzie lub piec. Należy jednak pamiętać, by nie przekrajać warzywa przed ugotowaniem - wówczas straci mniej składników odżywczych. Oprócz zastosowania w daniach obiadowych, zupach i sałatkach, z marchwi można przyrządzać pyszne ciasta.

 

Bezglutenowa babka marchewkowa

SKŁADNIKI (NA 10 PORCJI)

  • 250 g kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
  • 400 g marchewki
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 150 g miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki stołowe migdałów
  • 5 jajek kurzych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaszę gryczaną zmielić w młynku. Można zamiast kaszy użyć mąki gryczanej. Marchewki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Olej zmiksować z jajkami i miodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, zmielonymi w młynku migdałami i mąką. Dolać mokre składniki, zmiksować na gładką masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut.

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1  / Nabiał - 0 / Mięso - ½ / Warzywa - 0

Owoce - 0  / Tłuszcze - 1  / Luksusy - ½ / Napoje - 0

 

Zobacz też:

03. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu