MUS MAŚLANKOWO-LIMONKOWY
Lekkie świąteczne dania
Składniki na 4 porcje
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):
5 płatków białej żelatyny
2 limonki
450 ml maślanki
50 g cukru
200 g śmietany
1 mały melon (np. kantalupa)
3 gałązki mięty
Sposób przygotowania:
Żelatynę namaczać przez ok. 5 minut w zimnej wodzie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 4 łyżki soku z limonek i 3 łyżki wody podgrzać, rozpuścić w nich dobrze wyciśniętą żelatynę. Maślankę, 40 g cukru, skórkę z limonek i pozostały sok z limonek wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy maślankowej i wszystko razem wymieszać. Przelać do 4 szklanek i wstawić do lodówki, aż mus stężeje. Melona przekroić na pół, usunąć łyżką gniazdo nasienne. Pokroić na cząstki, obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Miętę opłukać, osuszyć, oderwać listki. Kilka odłożyć na przybranie, resztę pociąć na paseczki i razem z kawałkami melona wymieszać w misce, a następnie odstawić na jakiś czas, by smaki dobrze się połączyły. Przybrać listkami mięty i podawać.