MUS MAŚLANKOWO-LIMONKOWY

Lekkie świąteczne dania

Składniki na 4 porcje

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):

 

5 płatków białej żelatyny

2 limonki

450 ml maślanki

50 g cukru

200 g śmietany

1 mały melon (np. kantalupa)

3 gałązki mięty

Sposób przygotowania:

Żelatynę namaczać przez ok. 5 minut w zimnej wodzie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 4 łyżki soku z limonek i 3 łyżki wody podgrzać, rozpuścić w nich dobrze wyciśniętą żelatynę. Maślankę, 40 g cukru, skórkę z limonek i pozostały sok z limonek wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy maślankowej i wszystko razem wymieszać. Przelać do 4 szklanek i wstawić do lodówki, aż mus stężeje. Melona przekroić na pół, usunąć łyżką gniazdo nasienne. Pokroić na cząstki, obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Miętę opłukać, osuszyć, oderwać listki. Kilka odłożyć na przybranie, resztę pociąć na paseczki i razem z kawałkami melona wymieszać w misce, a następnie odstawić na jakiś czas, by smaki dobrze się połączyły. Przybrać listkami mięty i podawać.

08. grudnia 2015 r.
Zamknij menu