Ognista zupa cebulowa

Dania na rozgrzewkę, dzięki którym zimą zrobi się Wam cieplej.

Genialne danie, jeśli chcesz nabrać sił i rozgrzać się po świątecznych zakupach!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

  • 2 cebule
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pory
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka ostrego curry
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • ½ chlebka pita
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 gałązki kolendry
  • 120 ml jogurtu pełnotłustego
  • 120 g gęstej, lekko zakwaszonej śmietany
  • biały pieprz
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Cebulę przekroić na pół i pociąć w piórka. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pora wyszorować, opłukać i pociąć w cienkie krążki.

Rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Posypać przyprawą curry, wszystko poddusić. Wlać bulion warzywny, wszystko zagotować. Dodać papryczkę chili, gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać por, doprawić solą i pieprzem.

Chlebek pita pokroić w grubą kostkę i zrumienić na pozostałym oleju na drugiej patelni na złoty kolor.

Natkę pietruszki i liście kolendry grubo posiekać. Dodać do zupy na krótko przed jej podaniem.

Wymieszać jogurt ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Marynowany zielony pieprz odsączyć, 2/3 pieprzu dodać do jogurtu ze śmietaną, wymieszać. Powstały sos posypać resztą ziaren pieprzu.

Zupę podawać z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-śmietanowym.

14. grudnia 2019 r.
Zamknij menu