Ognista zupa cebulowa
Dania na rozgrzewkę, dzięki którym zimą zrobi się Wam cieplej.
Genialne danie, jeśli chcesz nabrać sił i rozgrzać się po świątecznych zakupach!
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
- 2 cebule
- 1 zielona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 pory
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka ostrego curry
- 1,2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- ½ chlebka pita
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 gałązki kolendry
- 120 ml jogurtu pełnotłustego
- 120 g gęstej, lekko zakwaszonej śmietany
- biały pieprz
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę przekroić na pół i pociąć w piórka. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pora wyszorować, opłukać i pociąć w cienkie krążki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Posypać przyprawą curry, wszystko poddusić. Wlać bulion warzywny, wszystko zagotować. Dodać papryczkę chili, gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać por, doprawić solą i pieprzem.
Chlebek pita pokroić w grubą kostkę i zrumienić na pozostałym oleju na drugiej patelni na złoty kolor.
Natkę pietruszki i liście kolendry grubo posiekać. Dodać do zupy na krótko przed jej podaniem.
Wymieszać jogurt ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Marynowany zielony pieprz odsączyć, 2/3 pieprzu dodać do jogurtu ze śmietaną, wymieszać. Powstały sos posypać resztą ziaren pieprzu.
Zupę podawać z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-śmietanowym.