OMLET ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Smaki lata, czyli zielona kuchnia
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
500 g zielonych szparagów
1 łyżka masła
80 g szynki parmeńskiej
1 pęczek pietruszki
8 jajek
8 łyżek mleka
sól
pieprz
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy
1 pęczek rzeżuchy
4 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Szparagi obrać tylko w części dolnej, końcówki odłamać. Szparagi pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szparagi i podsmażać przez ok. 6 minut, mieszając i uważając, by nie stały się zbyt miękkie. Szynkę pokroić na paski. Pietruszkę opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać.
Jaja roztrzepać z mlekiem w półmisku, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Następnie dodać szparagi i szynkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wlać na nią połowę masy jajeczno-szparagowej. Smażyć ok. 3 minuty, następnie delikatnie obrócić i smażyć kolejne 2 minuty. Gotowy omlet ułożyć na żaroodpornym talerzu i włożyć do piekarnika w temp. 1000C, by utrzymać ciepło. Tak samo usmażyć omlet z drugiej połowy masy jajecznej.
Każdy omlet przeciąć na pół, na każdej części położyć 1 łyżkę kwaśnej śmietany i posypać rzeżuchą.
Doskonale pasuje z bagietką.
Szapargi to kopalnia witamin i mikroelementów. Więcej o ich cudownych właściwościach przeczytasz w artykule na naszym blogu.