OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Owsianka to słodki sposób na dobry początek dnia. Oprócz tego, że dostarczy Ci energii na długo, zawiera sporo cennych składników odżywczych. Poza rozgrzewającą wersją zimową tego dania, owsiankę możesz przygotować ze świeżymi owocami.

Składniki:

• 50 g delikatnych płatków owsianych

• 150 ml mleka (1,5% tłuszczu)

• 100 g chudego twarogu

• 1 jabłko (około 130 g)

• 1 łyżka cynamonu 

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do rondelka wlej mleko i wsyp do niego owies, a następnie zagotuj na małym ogniu.
  2. Zmniejsz jeszcze ogień i wsyp do owsianki połowę kawałków jabłka. Gotuj wszystkie składniki przez około 5 minut, aż powstanie z nich gęsta pasta. Ciepłe kawałki jabłka nadadzą owsiance słodyczy, więc nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania jej.
  3. Wyłącz palnik. Dodaj twaróg i cynamon.
  4. Przełóż owsiankę do miski i podawaj z resztą pokrojonych w kosteczkę jabłek. Dodatkowo możesz posypać danie migdałami lub obranymi o pokrojonymi orzechami włoskimi.

Nasza wskazówka: Zamień jabłka podane w przepisie na inne owoce sezonowe takie jak gruszka, maliny, jagody czy truskawki.

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1 3/4  / Nabiał - 1 / Mięso - 0 / Warzywa - 0

Owoce - 1  / Tłuszcze - 0  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

15. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu