Pasta z brukselką, szynką i serem

Po brukselkę warto sięgnąć podczas chłodniejszych miesięcy. Dostarcza nam witamin i składników odżywczych. Zestaw ją ze słoną szybką, słodkim jabłkiem i kremowym serkiem, a przekonasz się, jakie to ciekawe połączenie.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g spaghetti
  • 200 g brukselki
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g jabłka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 60 g gotowanej szynki
  • 35 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i pozostaw w garnku z kilkoma łyżkami wody, w której był gotowany.
  2. Umyj brukselkę. Przekrój na połowę. Pokrój część w bardzo cienkie paski.
  3. Połówki brukselki gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Powinny pozostać twarde.
  4. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj.
  5. Obierz jabłko i pokrój w cienkie paski.
  6. Pokrój szynkę w drobną kostkę.
  7. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek, wędlinę oraz pokrojoną brukselkę. Smaż przez około 3 minuty.
  8. Dodaj ugotowane połówki brukselki i smaż przez kolejne 2 minuty.
  9. Dodaj na patelnię makaron oraz ser. Wymieszaj całość z kawałkami jabłka.
  10. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego!

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 3 1/3  / Nabiał - 1/3 / Mięso - 2/3 / Warzywa - 1

Owoce - 1/3  / Tłuszcze - ½  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

20. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu