PODPŁOMYKI Z KOZIM SEREM
Składniki na 24 porcje:
Ciasto:
220 g mąki (typ 550)
3 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli
1 żółtko
mąka do podsypania przy wyrabianiu ciasta
Farsz:
5 gałązek tymianku
1 ½ roladki miękkiego sera koziego (300 g)
80 g suszonych daktyli (bez pestek)
200 g kwaśnej śmietanki
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
2 łyżki orzeszków piniowych
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, żółtko i 100 ml wody miksować przy użyciu końcówek go zagniatania ciasta tak długo, aż ciasto będzie odstawać od brzegu miski. Ciasto umieścić na posypanej mąką stolnicy, krótko ugniatać, uformować z niego kulę. Posmarować resztą oliwy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Farsz:
Tymianek umyć, osuszyć, oderwać listki. Ser pociąć na plasterki. Daktyle grubo posiekać. Śmietankę i miód wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. C. (termoobieg: 200 st. C, gaz: poziom 5). Ciasto ponownie szybko zagnieść na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować z niego prostokąt o wymiarach ok. 28 x 36 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować masą śmietankowo-miodową, na niej ułożyć plastry sera. Posypać daktylami, orzeszkami piniowymi i tymiankiem. Blachę umieścić w piekarniku na najniższym poziomie, ciasto piec przez 12-15 minut. Następnie ciasto wyjąć i po ostudzeniu pokroić na 24 kawałki.