ROLADKI Z ŁOSIOSIA Z RICOTTĄ NA SAŁACIE
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe ekologiczne pomarańcze
- 2 łyżeczki małych kaparów
- 160 g sera ricotta
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 150 g wędzonego łososia pokrojonego na cienkie plasterki
- 2 serca sałaty
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 1 1/2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- szczypiorek do przybrania
- pomidory pokrojone w kostkę do przybrania
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej:
Pomarańcze sparzyć pod gorącą wodą i osuszyć. Zetrzeć skórkę (1 łyżeczkę), z połówki pomarańczy wycisnąć sok. Kapary posiekać. Do serka ricotta dodać połowę startej skórki pomarańczy, kapary i sok, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałe półtora pomarańczy i pozostałą startą skórkę przykryć folią i schować do lodówki. Plastry łososia ułożyć na folii spożywczej, posmarować masą z serka ricotta. Zrolować za pomocą folii, włożyć do lodówki.
Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4
Przygotowanie:
Umyć serca sałat, osuszyć, przekroić wzdłuż. Wycisnąć sok z reszty pomarańczy (ok. 80 ml), wymieszać z resztą skórki pomarańczowej, bazylią, octem, musztardą, olejem, solą i pieprzem, aby powstał sos, polać nim serca sałat i ułożyć na talerzach. Roladki łososiowe zdjąć z folii, pociąć na plastry i ułożyć na sałacie. Posypać szczypiorkiem i kostkami pomidorów.