SOCZYSTE CIASTO DO KAWY
Przekąski piknikowe na każdą wyprawę
Składniki na 12 porcji:
3 dojrzałe, ale nadal twarde brzoskwinie (125 g każda) Substancja słodząca (stewia, erytrytol, słodzik) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 120 ml mleka (1,5% tł.) 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku, można ewentualnie dodać więcej) 150 g mąki 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 3 jaja 30 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru wedle uznania |
Sposób przygotowania:Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić na podłużne cząstki. Włożyć do miski, ewentualnie dodać słodzik, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. W garnku podgrzać 3 łyżki mleka, rozpuścić w nim kawę. Dodać pozostałe mleko i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i 1 szczyptę soli wymieszać w misce. Olej rzepakowy i jaja dodać do mleka z kawą i dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać do mąki, zmiksować, dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Dno formy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim ciasto. W piekarniku nagrzanym do temp. 2000C, (termoobieg: 1750C, gaz: poziom 3) piec ciasto przez 35-40 minut na środkowej szynie. Ciasto ostrożnie wyjąć z formy za pomocą nożyka i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Można posypać cukrem pudrem. |