SOCZYSTE CIASTO DO KAWY

Przekąski piknikowe na każdą wyprawę

Składniki na 12 porcji:

 

3 dojrzałe, ale nadal twarde brzoskwinie (125 g każda)

Substancja słodząca (stewia, erytrytol, słodzik)

1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

120 ml mleka (1,5% tł.)

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku, można ewentualnie dodać więcej)

150 g mąki

100 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

2 łyżki oleju rzepakowego

3 jaja

30 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka cukru pudru wedle uznania

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić na podłużne cząstki. Włożyć do miski, ewentualnie dodać słodzik, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.

W garnku podgrzać 3 łyżki mleka, rozpuścić w nim kawę. Dodać pozostałe mleko i ostudzić.

Mąkę, proszek do pieczenia i 1 szczyptę soli wymieszać w misce. Olej rzepakowy i jaja dodać do mleka z kawą i dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać do mąki, zmiksować, dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Dno formy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim ciasto. W piekarniku nagrzanym do temp. 2000C, (termoobieg: 1750C, gaz: poziom 3) piec ciasto przez 35-40 minut na środkowej szynie.

Ciasto ostrożnie wyjąć z formy za pomocą nożyka i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Można posypać cukrem pudrem.

02. sierpnia 2016 r.
Zamknij menu