Wiosenny serek z ogórkiem, rukolą i ziarnami
Królewskie śniadanie
Kolor zielony ma nieziemską moc! Zielone warzywa są niskokaloryczne, choć na pierwszy rzut oka tego nie widać, są bogate w barwniki z grupy karotenoidów. A to dlatego, że zawierają jeszcze więcej chlorofilu – zielonego barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Ten zielony związek, tworzy silne połączenia z częścią toksycznych substancji w komórkach. Zielone warzywa mają działanie antyoksydacyjne, czyli bronią przed starzeniem organizmu, dbają o równowagę kwasowo-zasadową, odżywiają i odmładzają ciało! Dziś mamy przepis na wiosenną, zieloną miseczkę!
Składniki na 2 porcje
200 g serka wiejskiego
1 opakowanie rukoli
3 świeże ogórki gruntowe
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka stołowa słonecznika
Sól, pieprz, cebula suszona, przyprawa z suszonych pomidorów
Na dno salaterki wyłożyć umytą rukolę. Serek wymieszać z pokrojonym ogórkiem, solą i pieprzem. Położyć na rukolę. Posypać słonecznikiem i pestkami dyni.