Zupa krem z ziemniaków
Bataty są nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych. Jedzenie ich ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Właściwości ziemniaków i batatów
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jemy ich 3 razy więcej niż inni mieszkańcy Europy! Może dlatego już dawno przestaliśmy doceniać ich właściwości. A warto! Ziemniaki zawierają bowiem sporo potasu, który reguluje pracę serca i nerek. Zawarty w nich błonnik ułatwia trawienie i chroni serce. Jako źródło magnezu powinny docenić je te z Was, które potrzebują ukoić nerwy. Warto też rozprawić się od razu z popularnym mitem: ziemniaki nie tuczą! W niemal 80% składają się z wody, w 100 g ziemniaków jest zaledwie 75 kcal.
Coraz bardziej na popularności zyskuje też bliski kuzyn ziemniaka - batat, który zdecydowanie przewyższa go pod kątem zawartych w nim składników odżywczych. Bulwy zawierają wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu oraz witaminy z grupy B, witaminę C oraz E, a także kwas foliowy. Bataty są bogate w beta karoten, którego spożywanie wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Istnieje około 400 odmian tego warzywa, które różnią się kolorem skórki oraz miąższu. Każda z nich ma trochę inne właściwości odżywcze.
- Odmiany batatów o żółtym miąższu zawierają m.in. luteinę, która pozytywnie wpływa na wzrok.
- Bataty o fioletowej skórce zawierają składniki hamujące powstawanie patologicznych zmian w jelicie grubym. Jeśli masz częste problemy z układem moczowym powinnaś sięgać właśnie po tę odmianę - zapobiegają nowotworom nerek i pęcherza!
- Bataty o białym miąższu polecane są osobom z insulinoopornością. Już po kilku tygodniach regularnego spożywania poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki i zwiększają poziom lipidów.
Zupa krem z batatów
Składniki na 4 porcje:
- 500 g batatów
- 300 g ziemniaków
- 150 g marchwi
- 1 biała cebula
- 15 g imbiru
- Sól, pieprz, chili
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój w kostkę bataty, ziemniaki i marchew.
- Obierz cebulę i imbir. Posiekaj tak drobno, jak to możliwe.
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodaj imbir.
- Podsmaż pokrojone w kostkę marchew, bataty i ziemniaki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj bulion warzywny wraz z mlekiem kokosowym i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Zdejmij zupę z ognia i zblenduj.
- Dopraw sokiem z połowy cytryny i przyprawami.
Smacznego!
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 1 2/3 / Nabiał - 0 / Mięso - 0 / Warzywa - 1/3
Owoce - 0 / Tłuszcze - 2 ½ / Luksusy - 0 / Napoje - 0