Zupa krem z ziemniaków

Bataty są nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych. Jedzenie ich ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Właściwości ziemniaków i batatów

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jemy ich 3 razy więcej niż inni mieszkańcy Europy! Może dlatego już dawno przestaliśmy doceniać ich właściwości. A warto! Ziemniaki zawierają bowiem sporo potasu, który reguluje pracę serca i nerek. Zawarty w nich błonnik ułatwia trawienie i chroni serce. Jako źródło magnezu powinny docenić je te z Was, które potrzebują ukoić nerwy. Warto też rozprawić się od razu z popularnym mitem: ziemniaki nie tuczą! W niemal 80% składają się z wody, w 100 g ziemniaków jest zaledwie 75 kcal

Coraz bardziej na popularności zyskuje też bliski kuzyn ziemniaka - batat, który zdecydowanie przewyższa go pod kątem zawartych w nim składników odżywczych. Bulwy zawierają wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu oraz witaminy z grupy B, witaminę C oraz E, a także kwas foliowy. Bataty są bogate w beta karoten, którego spożywanie wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka piersi. 

Istnieje około 400 odmian tego warzywa, które różnią się kolorem skórki oraz miąższu. Każda z nich ma trochę inne właściwości odżywcze.

  • Odmiany batatów o żółtym miąższu zawierają m.in. luteinę, która pozytywnie wpływa na wzrok. 
  • Bataty o fioletowej skórce zawierają składniki hamujące powstawanie patologicznych zmian w jelicie grubym. Jeśli masz częste problemy z układem moczowym powinnaś sięgać właśnie po tę odmianę - zapobiegają nowotworom nerek i pęcherza!
  • Bataty o białym miąższu polecane są osobom z insulinoopornością. Już po kilku tygodniach regularnego spożywania poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki i zwiększają poziom lipidów.

Zupa krem z batatów

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g batatów
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 1 biała cebula
  • 15 g imbiru
  • Sól, pieprz, chili
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój w kostkę bataty, ziemniaki i marchew.
  2. Obierz cebulę i imbir. Posiekaj tak drobno, jak to możliwe.
  3. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodaj imbir.
  4. Podsmaż pokrojone w kostkę marchew, bataty i ziemniaki.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Dodaj bulion warzywny wraz z mlekiem kokosowym i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 20 minut.
  7. Zdejmij zupę z ognia i zblenduj.
  8. Dopraw sokiem z połowy cytryny i przyprawami.

Smacznego!

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1 2/3  / Nabiał - 0 / Mięso - 0 / Warzywa - 1/3

Owoce - 0  / Tłuszcze - 2 ½  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

14. marca 2020 r.
Zamknij menu