AMERYKAŃSKA ENCHILADA Z MIĘSEM MIELONYM

Specjały z 5 kontynentów

Składniki na 4 porcje:

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):

 

150 g mąki pszennej

150 g mąki kukurydzianej

30 g margaryny

sól

1 puszka fasoli Kidney (425 ml, masa po odsączeniu 250 g)

1 puszka kukurydzy (425 ml, masa po odsączeniu 285 g)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 zielona papryczka chili

2 łyżki oleju

500 g mięsa mielonego

1 szczypta kminu rzymskiego

250 g pomidorów bez skórki (mała puszka)

olej do pieczenia

folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Obydwa rodzaje mąki wymieszać, dodać margarynę rozdrobnioną na płatki.  Pół łyżeczki soli rozpuścić w 100 ml letniej wody, dodać do mąki, wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Można w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. 30 minut. W tym czasie odsączyć fasolę i kukurydzę, opłukać pod zimną wodą, pozostawić na sitku. Cebulę i czosnek obrać i pociąć w drobną kostkę. Chili opłukać, osuszyć, naciąć wzdłuż, a następnie posiekać, poddusić z cebulą i czosnkiem na rozgrzanym oleju, dodać mięso mielone, podsmażyć. Doprawić solą i kminem rzymskim. Dodać fasolę, kukurydzę, pomidory i wszystko razem krótko dusić. Z ciasta uformować 10-12 kul, rozpłaszczyć, by powstały cienkie, okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm.  Piec na posmarowanej cienko olejem patelni na złotobrązowy kolor z każdej ze stron. Wypełnić farszem i zwijać w rulony.

17. października 2016 r.
Zamknij menu