AMERYKAŃSKA ENCHILADA Z MIĘSEM MIELONYM
Specjały z 5 kontynentów
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):
150 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
30 g margaryny
sól
1 puszka fasoli Kidney (425 ml, masa po odsączeniu 250 g)
1 puszka kukurydzy (425 ml, masa po odsączeniu 285 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona papryczka chili
2 łyżki oleju
500 g mięsa mielonego
1 szczypta kminu rzymskiego
250 g pomidorów bez skórki (mała puszka)
olej do pieczenia
folia spożywcza
Sposób przygotowania:
Obydwa rodzaje mąki wymieszać, dodać margarynę rozdrobnioną na płatki. Pół łyżeczki soli rozpuścić w 100 ml letniej wody, dodać do mąki, wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Można w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. 30 minut. W tym czasie odsączyć fasolę i kukurydzę, opłukać pod zimną wodą, pozostawić na sitku. Cebulę i czosnek obrać i pociąć w drobną kostkę. Chili opłukać, osuszyć, naciąć wzdłuż, a następnie posiekać, poddusić z cebulą i czosnkiem na rozgrzanym oleju, dodać mięso mielone, podsmażyć. Doprawić solą i kminem rzymskim. Dodać fasolę, kukurydzę, pomidory i wszystko razem krótko dusić. Z ciasta uformować 10-12 kul, rozpłaszczyć, by powstały cienkie, okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm. Piec na posmarowanej cienko olejem patelni na złotobrązowy kolor z każdej ze stron. Wypełnić farszem i zwijać w rulony.