Chłodnik - zupa nie tylko na upały!

Dlaczego warto jeść chłodnik?

Chłodnik jest niezwykle odżywczy i wartościowy. Jego smak kojarzy się nam z latem i wiosną, bo właśnie wtedy najczęściej gości w naszej kuchni. Do przygotowania chłodnika najlepiej sprawdzają się fermentowane bazy z grupy nabiału: kefiry, jogurty, jogurty greckie, śmietany lub mieszanki kilku z tych produktów. To doskonałe źródło bakterii probiotycznych, czyli takich, które zamieszkują jelito cienkie w naszym przewodzie pokarmowym i pomagają w trawieniu oraz budowaniu odporności organizmu.

Przepis na chłodnik jest prosty! Do bazy wystarczy dodać ulubione warzywa lub owoce np. buraczki, ogórki, awokado, pomidory, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, cukinię i przyprawić. Dzięki warzywom uzyskujemy nie tylko wspaniały smak, ale również dostarczamy organizmowi całą "garść" witamin.

 

Chłodnik z ogórka i awokado

Przepis na Chłodnik ogórkowy z awokado

SKŁADNIKI na 2 porcje:

1 awokado

1 długi ogórek szklarniowy

200 ml rzadkiego jogurtu

Sok z 1 cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki koperku

Kilka listków mięty

Sól

Pieprz

Papryka czerwona do podania

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie chłodnika zaczynamy od umycia i obrania ogórka. Jeżeli ma duże pestki to wydrążyć środek ogórka łyżeczką, aby się ich pozbyć.  

Czosnek przecisnąć podwójnie przez praskę. Wszystkie pozostałe składniki poza jogurtem zblendować. Gdy masa będzie gładka dodać jogurt i ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, schłodzić i podawać z pokrojoną w drobne kawałeczki papryką.

MODUŁY W 1 PORCJI

Nabiał 1/2

Warzywa 3/4

Tłuszcze 1

09. maja 2017 r.
Zamknij menu