DANIE WARZYWNE Z WOŁOWINĄ I MAKARONEM

Przepisy na jesień: zupy i dania jednogarnkowe

Składniki na 4 porcje:

Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4

1 kg mięsa wołowego z kością

na zupę (np. mostek,

łopatka, goleń)

1 średnia cebula

1 liść laurowy

2 goździki

1 pęczek włoszczyzny

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

sól

500 g marchwi

750 g pora

100 g pomidorów

100 g jasnych pieczarek

120 g makaronu typu krótkie wstążki

1 pęczek natki pietruszki

pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso umyć. Cebulę obrać, wetknąć w nią liście laurowe i goździki. Włoszczyznę wyszorować, opłukać, pokroić w grubą kostkę. Włożyć razem z mięsem, cebulą, ziarnami pieprzu i odrobiną soli do dużego garnka, zalać 2 l zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przez 1,5-2 h gotować pod przykryciem. W tym czasie wyszorować marchew i pory, opłukaći pokroić na grube plastry. Pomidory i grzyby umyć, pokroić na kawałki. Powstały wywar przecedzić przez sito,z powrotem wlać do garnka i zagotować. Dodać pory, marchew, pomidory, pieczarki i gotować wszystko przez 10-15 minut. Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez ok. 8 minut. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Mięso oddzielić od kości, pozbawić tłuszczu i pokroić w kostkę. Makaron odlać i odsączyć. Mięso i makaron przełożyć do garnka z daniem, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

10. listopada 2016 r.
Zamknij menu