DANIE Z SOCZEWICY I TOPINAMBURU
PRZEPISY NA JESIEŃ: ZUPY I DANIA JEDNOGARNKOWE
Składniki na 4 porcje:
Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4
180 g czerwonej soczewicy pozbawionej łusek
400 g topinambura (alternatywnie:dynia Hokkaido)
1 seler naciowy
2 marchewki
4 dymki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki czerwonego curry (przyprawy w proszku)
800 ml bulionu warzywnego
2 pomidory
sok z limonki
sól
pieprz cayenne
grubo posiekana natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Soczewicę opłukać pod gorącą wodą i pozostawić na sitku do odsączenia. Topinbur, seler i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę o boku 1 cm. Dymki umyć, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać i razem z dymkami, topinamburem, selerem, marchewką i imbirem wrzucić na rozgrzany olej i dusić przez ok. 1-2 minuty tak, aby warzywa nie zbrązowiały. Posypać curry, wlać bulion warzywny. Dodać soczewicę i wymieszać.
Pomidory pokroić na małe kawałki i również dodać. Gotować wszystko na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem cayenne, posypać pietruszką i podawać.