DANIE Z SOCZEWICY I TOPINAMBURU

PRZEPISY NA JESIEŃ: ZUPY I DANIA JEDNOGARNKOWE

Składniki na 4 porcje:

Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4

 

180 g czerwonej soczewicy pozbawionej łusek

400 g topinambura (alternatywnie:dynia Hokkaido)

1 seler naciowy

2 marchewki

4 dymki ze szczypiorkiem

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki czerwonego curry (przyprawy w proszku)

800 ml bulionu warzywnego

2 pomidory

sok z limonki

sól

pieprz cayenne

grubo posiekana natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Soczewicę opłukać pod gorącą wodą i pozostawić na sitku do odsączenia. Topinbur, seler i marchew umyć, obrać, pokroić w kostkę o boku 1 cm. Dymki umyć, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać i razem z dymkami, topinamburem, selerem, marchewką i imbirem wrzucić na rozgrzany olej i dusić przez ok. 1-2 minuty tak, aby warzywa nie zbrązowiały. Posypać curry, wlać bulion warzywny. Dodać soczewicę i wymieszać.

Pomidory pokroić na małe kawałki i również dodać. Gotować wszystko na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem cayenne, posypać pietruszką i podawać.

24. listopada 2016 r.
Zamknij menu