EGZOTYCZNA SAŁATKA OWOCOWA Z PIANKĄ LIMONKOWĄ
Zdrowe przekąski na drugie śniadanie
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):
2 limonki
3 żółtka
1 jajo
125 g cukru
2 łyżki orzechów włoskich
1 dojrzałe mango
1 karambola
1 ananas „baby” (mały)
½ granatu
100 g miechunki peruwiańskiej (physalis)
3 łyżki płatków kokosowych
Sposób przygotowania:
Z jednej limonki zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z obu limonek. Sok z limonek połączyć z żółtkiem, jajkiem i cukrem, a następnie ubić na gęstą masę w metalowej misce umieszczonej na rondlu z wrzątkiem. Następnie włożyć miskę do zimnej wody i ubijać krem aż do ostudzenia.
Orzechy włoskie grubo posiekać. Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, pociąć na cienkie plasterki. Karambolę umyć, pociąć na plasterki. Ananasa obrać, poćwiartować, usunąć zdrewniałą część, miąższ pokroić na kawałki.
Pestki granatu oddzielić od białego miąższu. Z owoców miechunki usunąć łupinę, umyć je i przekroić na pół. Płatki kokosowe podprażyć na patelni bez tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Owoce i piankę limonkową przełożyć do salaterek lub ułożyć na talerzykach deserowych, posypać orzechami włoskimi, prażonymi płatkami kokosowymi i startą skórką z limonki.
Sprawdź też: Jak zrobić fit kanapkę z awokado?