ZUPA Z LETNICH WARZYW Z MAKARONEM I PESTO

Smaki lata, czyli zielona kuchnia

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

2 cebule

1 por

300 g ziemniaków

1 marchewka

2 łyżki oliwy

1,5 l bulionu warzywnego

250 g cukinii

2 pomidory

100 g bobu (mrożonego)

150 g groszku zielonego (mrożonego)

80 g makaronu typu ditalini lub innego typu muszelki

sól

świeżo zmielony pieprz

ewent. bulion warzywny instant

80 g pesto z bazylii

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, opłukać, pokroić w krążki. Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, wrzucić wszystkie przygotowane składniki i dusić przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie wlać bulion i wszystko razem przez 10 minut gotować na małym ogniu.

Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pomidory naciąć od góry na krzyż, zalać na krótko wrzątkiem, opłukać pod zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie pociąć na ćwiartki, usunąć nasiona i twardszy środek, a miąższ posiekać. Cukinię, pomidory, bób, groszek i makaron dodać do zupy i gotować wszystko razem, aż makaron będzie miękki, dolewając ewentualnie bulion warzywny.

Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie bulionem instant. Wlać na talerze, dodać do każdej porcji łyżkę pesto i podawać.

28. czerwca 2016 r.
Zamknij menu