ZUPA Z ZIELONYM ORKISZEM, SZYNKĄ I MAJERANKIEM
PRZEPISY NA JESIEŃ: ZUPY I DANIA JEDNOGARNKOWE
Składniki na 4 porcje:
Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4
200 g szynki wędzonej z indyka
100 g cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego
120 g ziaren orkiszu zielonego
500 ml wywaru z wołowiny
2 liście laurowe
150 g marchwi
100 g selera korzeniowego
100 g korzenia pietruszki
400 ml mleka o zaw. 1,5% tł.
120 g jogurtu greckiego
150 g pora
10 gałązek majeranku
sól, pieprz
4 łyżeczki ukwaszonej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć nanim cebulę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Dodać ziarna orkiszu zielonego. Wlać wywar mięsny i 500 ml wody, dodać liść laurowy. Gotować na małym ogniu przez 25 minut pod przykryciem. W tym czasie wyszorować marchew, selera, pietruszkę, obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 5 mm. Następnie gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Umyć por, część białą i jasnozieloną pokroić w drobną kostkę o boku ok. 5 mm. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez 8-10 minut na małym ogniu. Do zupy dodać warzywa i gotować aż do miękkości. Doprawić wlewając wcześniej wymieszane ze sobą: mleko, jogurt grecki i szklankę gorącej zupy. Pod przykryciem doprowadzić wszystko do wrzenia. Zupę orkiszową doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z majerankiem i 1 łyżeczką ukwaszonej, tłustej śmietany.