Święta,święta i po świętach. Na  chwilę wracamy do naszego świątecznego spotkania, podczas którego przeprowadzony został konkurs na najpyszniejszą potrawę w kategorii tradycyjne ,słodkie i fit . Potrawy potrawami,ale czas spedzony z Naszymi Klubowiczkami był magiczny, co widać na poniższych zdjęciach. Wspaniałe towarzystwo, cudowna atmosfera i przepyszne potrawy  - czego chcieć więcej! :-)

Dziękujemy za wspólnie spędzony czas ,a jako bonus zamieszczamy 2 zdrowe przepisy naszych Klubowiczek - Weroniki i Krysi  ,które ze względu na walory smakowe zdobyły duże uznanie.  Zachęcamy do przetestowania w karnawale. Do zobaczenia na treningu :-)

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI:

Składniki: puszka czerwonej fasoli, duży ,mocno dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki oleju kokosowego, 1,5 łyzki kakao, 2 łyżki miodu/ksylitolu, łyżeczka proszku do pieczenia, pół tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1.Fasolę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.

2.Wszystkie składniki (oprócz czekolady) blendujemy na gładką masę.

3.Czekoladę łamiemy w kostkę, kostki przecinamy na pół.

4.Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (ciasto rośnie nieznacznie,na większą formę polecam 2 porcje), czekoladę rozrzucamy na wierzchu.

5. Pieczemy 45-50 minut, bez termoobiegu, grzałki góra - dół. 

Szwedzki  chlebek z morelami i szałwią:

Sładniki: 500 g mąki, 1/4 filiżanki cukru (moze być mniej),1 łyżeczka proszku do pieczenia ,szczypta soli ,5 łyżeczek masła (moze być więcej), 250 ml śmietany, 120 g posiekanych suszonych moreli, 2 łyżki posiekanych liści szałwi.

Wykonanie:

1. Ciasto wyrabiamy, pod koniec dodajemy stopniowo śmietanę. Kiedy jest gładkie dodajemy szałwię i morele. 

2. Rozwałkowujemy okrągły placek o grubości 2,5 cm i dzielimy na 8 trójkątów.

3. Układamy na blasze, pieczemy do zarumienienia (ok. 20-30 min) w temp. 180 .

 

Smacznego 

10. stycznia 2020 r.
Zamknij menu