Bezglutenowa babka marchewkowa

Wielkanocne inspiracje

Składniki (na 10 porcji)

250 g kaszy gryczanej lub mąki gryczanej

400 g marchewki

80 g oliwy z oliwek

150 g miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

4 łyżki stołowe migdałów

5 jajek kurzych

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną zmielić w młynku. Można zamiast kaszy użyć mąki gryczanej. Marchewki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Olej zmiksować z jajkami i miodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, zmielonymi w młynku migdałami i mąką. Dolać mokre składniki, zmiksować na gładką masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut.


Moduły w 1 porcji:

Zboża 1

Mięso 1/2

tłuszcze 1

Luksusy 1/2

30. marca 2017 r.
Zamknij menu