Dynia: 3 dietetyczne przepisy

Dynię można jeść na dziesiątki sposobów. Wolisz ją jako składnik koktajlu, zupy-kremu czy może... szarlotki? Gwarantujemy, że w każdym wydaniu będzie pyszna!

Dynia, o której na kilka stuleci zapomniano nie tylko w Polsce, ale w ogóle w całej Europie, właśnie powraca do łask. Nie tylko za sprawą swych właściwości, ale również ciekawego smaku, który doskonale komponuje się z najróżniejszymi potrawami. Sprawdzi się zarówno jako składnik zup, element drugich dań, jak i koktajli czy deserów. I choć nie wszyscy o tym wiedzą, wyróżnia się aż 760 gatunków dyni! Wiele z nich zachwyca kolorem czy kształtem, ale warto też zwrócić uwagę na różnice w smaku. Część odmian nadaje się przede wszystkim do deserów, inne dobrze komponują się z mięsem lub rybami.

Dynia: właściwości

Dynia ma szereg właściwości, o których warto pamiętać wybierając idealne warzywo w kolorze intensywnego pomarańczu. Dlaczego pomarańczu? Naukowcy twierdzą, że to te odmiany są największa skarbnicą witaminy A, z grupy B oraz witaminy C. Jedząc ją dostarczysz organizmowi również sporej ilości potasu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforanu. Ze względu na dużą zawartość błonnika, jedzenie dyni poleca się też osobom walczącym z zaparciami i problemami żołądkowymi. 

Koktajl z dyni i banana

Składniki:

  • 300 g upieczonej i wystudzonej dyni
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 dojrzały banan z czarnymi plamami
  • 1 brzoskwinia
  • Szczypta cynamonu, imbiru
  • Sok z ½ pomarańczy

Przepis na koktajl z dyni:

W blenderze umieść dynię, banana, mleko, brzoskwinię i przyprawy. banan, mleko i przyprawy. Zblenduj na gładki krem i w razie potrzeby dodaj do smaku miód bądź erytrytol. 

Szarlotka z dynią

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki krupczatki
  • ¾ kostki masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cynamon
  • 80 g rodzynek 

Mus:

  • 500 g obranej i oczyszczonej dyni
  • 500 g jabłek
  • Dwie średnie gruszki
  • 60 g cukru 

Przepis na szarlotkę z dynią:

Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i cynamonem. Posiekać z masłem. Dodać żółtko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Przygotować nadzienie owocowo-warzywne. Dynię pokroić w drobną kostkę, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać cukier oraz pokrojone w kostkę jabłka oraz gruszki, dusić aż owoce zaczną się rozpadać.

Papierem wyłożyć małą blaszkę lub średniej wielkości tortownicę, a następnie wyłożyć na spód połowę ciasta. Ciasto podpiec 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu rozsmarować mus i za pomocą tarki ścierać pozostałą zmrożoną część ciasta. Wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temp. 180C.

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g dyni Hokaido
  • 1 mała cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • Papryka suszona mielona, papryka wędzona, pieprz ziołowy, sól,
  • 60 g mleka kokosowego
  • Odrobina wody

Przygotowanie kremu z dyni

Dynię pozbawić nasion, pokroić i umieścić w garnku. Podlać wodą i dusić ok 40 minut do miękkości. Na maśle poddusić pokrojoną w kostkę cebulkę a pod koniec dodać posiekany czosnek. Wrzucić do garnka i dusić razem jeszcze przez 5 minut. Zmiksować na gładko wraz z przyprawami i ewentualnie dodać wodę dla uzyskania gładszej konsystencji. Na talerzach dekorować mlekiem kokosowym. 

13. września 2017 r.
Zamknij menu