KURCZAK W CURRY
Zimowe przepisy. Dania na rozgrzewkę, dzięki którym zimą zrobi się Wam cieplej.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
4 filety z piersi kurczaka(po 125 g)1 cebula400 g marchwi1/2 kawałka imbiru (ok. 5 cm)łyżka oleju rzepakowego1 łyżka przyprawy curry500 g mrożonego kalafiora (różyczki)500 ml bulionu warzywnego200 ml mleka kokosowego150 g groszku (mrożonego)1/2 szczypty soli jodowanej1/2 szczypty pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać, drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej. Smażyć w nim mięso, cebulę i imbir przez ok. 5-8 min., mieszając od czasu do czasu. Posypać przyprawą curry, krótko poddusić. Dodać marchew i kalafiora, zalać bulionem i mlekiem kokosowym, gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Na ok. 5 minut przed końcem dodać mrożony groszek. Doprawić solą i pieprzem, podawać.