LECZO Z SUSZONYMI POMIDORAMI PO WŁOSKU

Szybkie danie warzywne dla całej rodziny

Składniki na 4 porcje:

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):

 

400 g ziemniaków

12 g oleju

400 g cukinii

100 g cebuli

5 ząbków czosnku

120 g suszonych pomidorów odsączonych

400 g sera typu włoskiego np. Capri

20 g orzeszków piniowych

1 pęczek pietruszki

sól, pieprz

bazylia, oregano

2 puszki pomidorów bez skóry

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i poddusić na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć, aż się lekko zabrązowią. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, umieścić w garnku wraz z podduszonymi wcześniej warzywami i dusić przez ok. 10 minut często mieszając. Cukinię pokroić w kostkę i dodać wraz z pomidorami do garnka. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Podawać udekorowane orzeszkami.

23. sierpnia 2016 r.
Zamknij menu