MUSLI OWOCOWE Z PŁATKAMI JAGLANYMI I OWSIANYMI

Superfood na śniadanie: płatki owsiane i żurawina

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

8 łyżek płatków jaglanych

8 łyżek płatków owsianych grubych

4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 40 g)

300 ml mleka (zaw. 1,5% tł.)

300 g jogurtu (zaw. 1,5% tł.)

500 g truskawek lub innych owoców jagodowych

4 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Płatki jaglane, płatki owsiane i żurawinę wrzucić do miski. Mleko podgrzać, wymieszać z 200 g jogurtu i wlać do miski z płatkami i żurawiną. Odstawić na 30 minut. W tym czasie umyć zimną wodą truskawki, osuszyć ręcznikiem kuchennym, usunąć szypułki. Owoce jagodowe w zależności od wielkości pokroić na połówki lub ćwiartki.

Musli dosłodzić 1 ½ łyżki miodu i przełożyć do półmisków. Wymieszać z resztą jogurtu, przybrać truskawkami, polać resztą miodu.

Super moc składników:

Płatki owsiane: delikatne, lekko orzechowe w smaku płatki owsiane występują jako owsianka lub składnik musli, a dzięki temu, że są delikatne i długo sycące, pozostają śniadaniowym przebojem wszechczasów. I bardzo dobrze, ponieważ owies zwyczajny (łac. avena sativa) jest cennym gatunkiem zboża z uwagi na wysoką zawartość białka (nawet 24%) i bogactwo składników mineralnych oraz błonnika. Z punktu widzenia dbałości o zdrowie na szczególną uwagę zasługuje rozpuszczalny błonnik beta-glukan, który obniża poziom cholesterolu, a także zapobiega wystąpieniu niektórych nowotworów.

Żurawina: niezwykle zdrowy owoc jagodowy. Sok z żurawiny pomaga zwalczać infekcje pęcherza moczowego. Wysoka zawartość polifenoli (wtórnych substancji roślinnych) wzmacnia naczynia krwionośne i hamuje rozwój miażdżycy.

25. kwietnia 2018 r.
Zamknij menu