OMLET ZIOŁOWY Z POMIDORAMI

Zielono mi, czyli przepisy na dania z ziołami

Składniki na 4 porcje

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):

 

300 g pomidorków koktajlowych

6 gałązek tymianku

4 gałązki szałwii

2 garście trybuli

2 cebule

3 łyżki oliwy z oliwek

8 jaj (wielkość M)

sól

pieprz

2 łyżki octu winnego

bazylia

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, przekroić na pół. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki, posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. 1 łyżkę oliwy rozgrzać na patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku, zeszklić na niej cebulę, podsmażając ją przez ok. 3 minuty. Jaja wbić do miski, ubić trzepaczką, doprawić solą i pieprzem. 3/4 pomidorów, zioła i jaja dodać do cebuli na patelni. Piec w rozgrzanym piekarniku (elektryczny: 1750C, z termoobiegiem: 1500C, gazowy: poziom 2) przez ok. 15 minut, aż omlet się zsiądzie. Ocet wymieszać z 2 łyżkami oliwy, dodać sól i pieprz. Omlet pokroić na równe trójkąty, podawać z pozostałą porcją pomidorów na talerzach, ozdobić bazylią. Skropić sosem z octu i oleju. Danie smakuje doskonale z podpieczoną bagietką pełnoziarnistą.

21. października 2015 r.
Zamknij menu