Przepis dżem z dyni i pomarańczy

Lekko kwaskawy smak pomarańczy złagodzi słodycz dyni. Koniecznie zamknij je w słoiczku na zimę.

Składniki

  • 500 g dyni (bez skóry i gniazd nasiennych)
  • 4 duże mandarynki bezpestkowe
  • 2 jabłka golden
  • 2 świeże pomarańcze
  • 400 g cukru
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku

Przygotowanie

Przygotować skórkę  dwóch pomarańczy. Odkroić z nich białą część i włożyć do garnka. Zalać szklanką wody. Gotować 10 minut po czym odlać wodę. Powtórzyć czynność dwa razy. Ugotowane skórki wyjąć z wody i pokroić w drobną kostkę.

Dynię pokroić w kostkę. Mandarynki obrać i pokroić każdy kawałek na pół. Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy i razem z dynią i mandarynkami wrzucić na patelnię lub nieprzywieralne naczynie do przygotowywania dżemów. Całość podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać cukier, imbir i pokrojone w kostkę jabłka bez skórek.  Smażyć wszystko razem 1h, a następnie rozdrobnić blenderem. Gorący dżem wkładać do czystych słoików (najlepiej wcześniej wyparzonych) i mocno zakręcać. Słoiki pasteryzujemy w garnku z wodą. Zapasteryzowane stawiać dnem do góry i odwrócić gdy całkowicie wystygną. 

18. sierpnia 2017 r.
Zamknij menu