RULONIKI NALEŚNIKOWE Z SZYNKĄ ŁOSOSIOWĄ I SEREM

 Składniki na 8 sztuk:

(na 1 sztukę – podziel ilości składników przez 8)

 

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej

80 g mąki pszennej

400 ml mleka (1,5% tł.)

4 jaja

2 łyżki oleju

1 szczypta soli

 

 

1 czerwona papryka

8 liści sałaty

120 g serka twarogowego (śmietankowego 55% zaw. tł. w s.m.)

16 plastrów szynki łososiowej (160 g)

8 plastrów sera gouda (120 g; 30% tł. w s.m.)

 

 

Sposób przygotowania:

Obydwa rodzaje mąki, mleko, jaja, 1 łyżkę oleju i sól miksować, aż powstanie gładka masa i odstawić na 10 minut, aby ciasto nabrało objętości. Patelnię z powłoką teflonową o średnicy 24 cm rozgrzać, równomiernie natłuścić, wlać trochę ciasta (nie za dużo na raz) i poruszając patelnią, rozlać je po całej powierzchni, a następnie usmażyć na średnim ogniu jak najcieńszego naleśnika. Kiedy będzie gotowy, przełożyć go na talerz i piec następne naleśniki, aż do zużycia całego ciasta i oleju, które powinny wystarczyć na 8 placków. Naleśniki pozostawić do ostygnięcia. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć i pociąć na paseczki. Liście sałaty umyć i odwirować w suszarce.

 Każdy naleśnik posmarować 1 płaską łyżką serka twarogowego, ułożyć na nim liść sałaty, 2 plastry szynki łososiowej i 1 plaster sera. Na koniec umieścić w środku paprykowe paseczki. Zwinąć naleśnik ostrożnie w ciasny rulonik, przekroić na pół i podawać. Jeżeli danie nie zostanie zjedzone od razu, ruloniki należy przechowywać zawinięte pojedynczo w folię spożywczą.

21. sierpnia 2018 r.
Zamknij menu