MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ MLEKA
Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Mleka poznajmy zatem jego właściwości !!
* zawiera ono wiele ważnych składników odżywczych, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.
Wśród nich można wyliczyć:
1. białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie
2. lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi
3. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu
4. bakterie kwasu mlekowego - sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;
5. wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni.
6. witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;
7. witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;
8. fosfor – odpowiedzialny za stan kości;
9. magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;
10. potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;
* mleko zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, raka jelita grubego i choroby niedokrwiennej serca.
* dieta bogata w wapń, hamując apetyt, pomaga schudnąć
Zatem: PIJ MLEKO BĘDZIESZ WIELKI I ZDROWY !! :)