MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ MLEKA

Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Mleka poznajmy zatem jego właściwości !!

* zawiera ono wiele ważnych składników odżywczych, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. 

Wśród nich można wyliczyć:

1. białko – podstawowy element budulcowy organizmu ludzkiego, z którego zbudowane są mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie

2. lipidy – są niezwykle ważne dla skóry, którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi

3. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - zapobiegają przesuszaniu skóry, biorą udział w metabolizmie cholesterolu

4. bakterie kwasu mlekowego -  sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry;

5. wapń – jest to ważny budulec kości i zębów, który oprócz tego bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. 

6. witaminę A – pomaga zachować młody wygląd skóry i dobry wzrok;

7. witaminę B12 – niezbędna do produkcji czerwonych krwinek;

8. fosfor – odpowiedzialny za stan kości;

9. magnez – wspomaga pracę komórek nerwowych;

10. potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi;

 

* mleko zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym osteoporozy, nadciśnienia tętniczego, raka jelita grubego i choroby niedokrwiennej serca.

 

* dieta bogata w wapń, hamując apetyt, pomaga schudnąć

 

Zatem: PIJ MLEKO BĘDZIESZ WIELKI I ZDROWY !! :)

25. maja 2016 r.
Zamknij menu