Śliwki; Pierwsza myśl - Powidła :) Nie tylko. Kilka ciekawych informacji nt. śliwek

Chociaż kojarzą się głownie z babcinymi powidłami czy z domowym sposobem zwalczającym uporczywym zaparcia, to tak naprawdę posiadają szereg interesujących właściwości, ze względu na które warto umieścić je w codziennym jadłospisie – zwłaszcza, że aktualna pora roku to czas, którym owoce te możemy jeść niemalże prosto z drzewa.

 

     

  • Trochę historii
  •  

 

Pochodzenie śliwek nie jest do końca jasne, wiadomo jednak, że już starożytni Rzymianie znali około 300 różnych odmian tych owoców – dla porównania współcześnie występuje ich około 3000, różniących się wielkością, smakiem, barwą i zawartością składników odżywczych.

     

  • Wartość odżywcza śliwek
  •  

 

Śliwki w  ponad 80% składają się z wody, a 100 g tych owoców dostarcza – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości, około 50 kcal i zawiera około 11g węglowodanów ogółem. Są to zatem owoce niskokaloryczne – w przeciwieństwie do wariantu suszonego (100g suszonych śliwek to około 300 kcal). Świeże śliwki stanowią także źródło potasu, magnezu, miedzi, boru, niewielkich ilości magnezu i cynku, a także witaminy C, E i beta karotenu. Owoce te są znane przede wszystkim jako doskonałe źródło błonnika, który pomaga wyregulować funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Śliwki swoją zdolność regulowania procesów związanych z defekacją, zawdzięczają również zawartości sorbitolu, który należy do naturalnie występujących alkoholi wielowodorotlenowych. Sorbitol  stanowi środek stymulujący ruchy okrężnicy, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zaparć.

     

  • Śliwki – cenne źródło polifenoli
  •  

Istotne znaczenia dla zdrowotnych walorów śliwek ma także wysoka zawartość związków fenolowych, takich jak: kwas hydroksycynamonowy, antocyjany, flawonoidy;  posiadających bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Jak pokazują badania naukowe, szczególnie zasobne w polifenole są śliwki o ciemniejszym miąższu. Wyższą zawartością prozdrowotnych substancji charakteryzują się owoce bardziej dojrzałe – co interesujące związki te rozmieszczone są zarówno w skórce jak i miąższu, z tym że całkowita aktywność antyoksydacyjna skórki jest dwudziestokrotnie większa.

     

  • Śliwki a nadciśnienie
  •  

Badania  naukowe potwierdzają, iż w uwzględnienie śliwek w codziennej diecie osób cierpiących na nadciśnienie może przynieść bardzo zadowalające rezultaty. U pacjentów, którzy spożywali jedną porcję tych owoców przez 8 tygodni, odnotowano istotny spadek ciśnienia krwi, w stosunku do osób z grupy kontrolnej. Co ciekawe, zarejestrowano również wzrost frakcji HDL (dobrego cholesterolu) oraz spadek LDL (złego cholesterolu) we krwi.  Zatem jeżeli posiadasz dolegliwości związane z nadciśnieniem, tym bardziej powinieneś sięgnąć po śliwki.

     

  • Śliwki a kości
  •  

Wielu naukowców podkreśla także niezwykle korzystny wpływ śliwek (zwłaszcza suszonych) na stan tkanki kostnej. Okazuje się, iż uwzględniając śliwki w menu, możemy znacznie zminimalizować ryzyko wystąpienia osteoporozy i utraty masy kostnej związanej z wiekiem. Przypuszcza się, że dzięki temu że śliwki są źródłem pierwiastków śladowych, takich jak bor i miedź, odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce osteoporozy i osteopenii. Szczególnie kobiety w okresie pomenopauzalnym narażone są na niekorzystne zmiany w obrębie układu kostnego, dlatego ich jadłospis powinien uwzględnić świeże lub suszone śliwki.

     

  • Podsumowanie
  •  

Owoce sezonowe to bardzo ważny element zdrowej diety, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywając śliwki dostarczamy cennych składników odżywczych i substancji bioaktywnych, które posiadają istotne znaczenie dla zdrowia. Chociaż suszone śliwki dostępne są przez cały rok, to świeże występują tylko przez kilka - kilkanaście tygodni. Korzystajmy więc z dobrodziejstw natury, pamiętając jednak o zdrowym rozsądku – śliwki, jak już wiesz, nie bez powodu nazywane są naturalnym środkiem przeczyszczającym ich nadmiar w diecie może okazać się więc trochę uciążliwy... 

 

 

 

 

 

 

 

05. sierpnia 2016 r.
Zamknij menu