Kuchnia śródziemnomorska - przepis na zdrowe wakacje
Cukinia, oliwki, owoce morza…. Te składniki sprawiają, że większość z nas zaczyna odczuwać wakacyjny nastrój. Ale kuchnia śródziemno-morska potrafi o wiele więcej.
Badania medyczne pokazują, że w krajach stosujących dietę śródziemnomorską jest mniej chorób układu krążenia, nadciśnienia i otyłości. Wyższa jest natomiast średnia długość życia.
Powód? Kuchnia śródziemnomorska! Składa się na nią dużo owoców i warzyw, ryb i owoców morza, ale mało nabiału i ryżu, makaronu czy chleba.
W porównaniu z kuchnią środkowoeuropejską w regionie śródziemnomorskim spożywa się mniej mięsa. Z drugiej strony spożycie oliwy z oliwek jest znacznie wyższe. Służy jako główne źródło tłuszczu, a dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym zapewnia dodatkowe korzyści zdrowotne.
Masz ochotę na jeszcze zdrowsze przepisy?
Zapytaj o nie zespół trenerski Mrs.Sporty. Również na blogu www.mrssporty.pl znajdziesz wiele pysznych i zdrowych przepisów.