SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

NA 1 PORCJE: PODZIEL SKŁADNIKI PRZEZ 4

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 6 łyżek sherry
  • trochę chińskiej przyprawy
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • biały pieprz
  • 25 g suszonych chińskich smardzów
  • 250 gram marchewki
  • 375 g pora
  • 1 puszka pędów bambusa (580 ml)
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokrój w paski. Dobrze wymieszaj 1 łyżkę oleju, sos sojowy, sherry i przyprawy. Zalej drób i odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę.

Smardze zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na 1 godzinę (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Obierz i umyj marchewki. Umyj pory. Odsącz bambus. Warzywa pokrój w paski. Odsączyć kurczaka, zachowując marynatę. Rozgrzej 3 łyżki oleju na dużej patelni. Smaż mięso partiami na złoty kolor ze wszystkich stron, około 2 minut. Zdejmij z patelni. Dodaj warzywa na patelnię i smaż przez około 5 minut. Ciągle mieszaj. Zdejmij. Orzechy nerkowca podsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

Odcedź i dodaj smardze. Zebraną marynatę wymieszaj z około 1/4 l wody i wlej na patelnię. Wszystko jeszcze raz krótko zagotuj. Skrobię mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aż będzie gładka i zagęścimy nią sos. Kurczak dobrze komponuje się z ryżem.

Smacznego!

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1/4  / Nabiał - 0 / Mięso - 1 / Warzywa - 1 1/2

Owoce - 0  / Tłuszcze - 1 1/2  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

28. lutego 2022 r.
Zamknij menu