Pożywne śniadanie ze szpinakiem

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 750 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  2. Szpinak dokładnie umyj i dobrze odcedź.
  3. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę. Czosnek można również wycisnąć przez praskę.
  4. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.
  5. Stopniowo dodawaj szpinak. Gotuj na średnim ogniu. Nie dziw się, że szpinak trochę się kurczy.
  6. Przypraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie włóż do miski, ostudź, aby można go było dalej przetwarzać rękami.
  7. Teraz podziel szpinak na 4 równe części, uformuj go w kulki i dociśnij do papieru do pieczenia.
  8. Zrób zagłębienie pośrodku szpinakowej kulki i rozbijaj po jednym jajku na każde zagłębienie.
  9. Piecz szpinak wraz z jajkami przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Zakończ pieczenie, gdy białko całkowicie się zetnie.
31. lipca 2020 r.
Zamknij menu