Składniki na 10 porcji:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 750 g chudego twarogu
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 5 jajek
  • 300 g serka ziołowego o obniżonej zawartości tłuszczu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 °.

Umyj szparagi, odetnij dolne jasne końce i pokrój szparagi na kawałki o długości około 3 cm.

W misce wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę. Dodaj 250 g twarogu, olej rzepakowy i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody.

Rozwałkuj ciasto do wielkości blachy do pieczenia i kilkakrotnie nakłuj widelcem.

Umyj jaja i oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli i odstaw.

Wymieszaj żółtka z resztą twarogu i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem.

Ostrożnie umieść białka pod masą twarogową i rozsmaruj wszystko na spodzie upieczonego ciasta.

Teraz równomiernie wciśnij szparagi do masy i piecz w piekarniku przez ok. 35 minut w temperaturze 180°.

Pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1 1/3  / Nabiał - 1 / Mięso - 1/2 / Warzywa - 1/2

Owoce - 0  / Tłuszcze - 3/4  / Luksusy - 0 / Napoje - 0

31. lipca 2020 r.
Zamknij menu