Tarta ze szparagami
Składniki na 10 porcji:
- 1 kg zielonych szparagów
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g mąki orkiszowej
- 750 g chudego twarogu
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- 5 jajek
- 300 g serka ziołowego o obniżonej zawartości tłuszczu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 °.
Umyj szparagi, odetnij dolne jasne końce i pokrój szparagi na kawałki o długości około 3 cm.
W misce wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę. Dodaj 250 g twarogu, olej rzepakowy i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
Rozwałkuj ciasto do wielkości blachy do pieczenia i kilkakrotnie nakłuj widelcem.
Umyj jaja i oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli i odstaw.
Wymieszaj żółtka z resztą twarogu i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem.
Ostrożnie umieść białka pod masą twarogową i rozsmaruj wszystko na spodzie upieczonego ciasta.
Teraz równomiernie wciśnij szparagi do masy i piecz w piekarniku przez ok. 35 minut w temperaturze 180°.
Pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 1 1/3 / Nabiał - 1 / Mięso - 1/2 / Warzywa - 1/2
Owoce - 0 / Tłuszcze - 3/4 / Luksusy - 0 / Napoje - 0