Przepisy na Wielkanoc
Nawet po kilku miesiącach utrzymywania zdrowej diety, Wielkanoc może być pretekstem do złamania wszelkich zasad w zakresie zdrowego żywienia. Ale wcale nie musi! Jak nie przytyć w święta?
SPRYTNA BABKA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki na 10 porcji:
- 2 puszki białej fasoli
- 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 3 łyżki mąki kokosowej lub 1/2 szkl. zmielonych wiórków kokosowych
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 6 jajek
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek ksylitolu lub miodu
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać ciepłą wodą. Przełożyć do naczynia i zblendować na gładko. Do naczynia z fasolą dodać wszystkie mąki, 2 łyżki zmielonych orzechów, jajka, olej kokosowy, proszek do pieczenia i ksylitol bądź miód. Wszystko ponownie zmiksować blenderem, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
Do wypieku najlepiej użyć formy silikonowej. Formę do babki posmarować olejem kokosowym i posypać zmielonymi orzechami. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 30 min w trybie grzania dół, a następnie kolejne 20 min. w trybie dół i góra.
POLĘDWICA CIELĘCA
Składniki na 4 porcje:
- 100 g marchwi
- 100 g selera korzeniowego
- 2 cebule
- 1 kapusta włoska (ok. 900 g)
- 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 80 g szynki wiśniowej
- 300 g polędwicy cielęcej
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 500 ml wywaru cielęcego
- 3 jaja
- 80 g miękkiego masła klarowanego
- 1-2 łyżeczki skrobii (ewent.)
- 4 gałązki tymianku
- 1 kalafior
- 200 g ziemniaków
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Marchew, seler i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, liście pokroić na paski o grubości 1-2 cm. Zblanszować w gotującej się wodzie, zahartować zimną wodą. Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polędwicę krótko podsmażyć na maśle i wyjąć. Do tej samej patelni dodać marchew i seler, podsmażyć. Zalać wywarem cielęcym i przez ok. 15 minut gotować na małym ogniu. Oddzielić żółtka od białek. Połowę liści kapusty wymieszać z pokrojonym w kostkę chlebem tostowym, połową podsmażonej szynki z cebulą, odrobiną masła i żółtkami. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kapuścianą. Mięso ułożyć w brytfannie i posmarować masą kapuścianą.
Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 30 minut. Następnie mięso wyjąć z brytfanny, utrzymywać w cieple. Powstały z pieczenia sos przelać przez sito (ew. zagęścić skrobią), doprawić do smaku. 1 łyżkę masła rozgrzać w garnku, dodać resztę kapusty i pozostałą szynkę z cebulą, dusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Oderwać z gałązek listki tymianku, podsmażyć na odrobinie masła.
Polędwicę pociąć na plastry, podawać na podgrzanych talerzach, ozdobić podsmażonymi listkami tymianku. Osobno podać przygotowaną kapustę. Przygotować puree. Ziemniaki i kalafior ugotować. Dodać mleko, masło, sól i gałkę muszkatołową, a następnie zblendować na gładką masę
POMARAŃCZOWA BABKA PIASKOWA
Składniki na 18 porcji:
- 1 szkl. mąki ryżowej
- 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szkl. ksylitolu
- 1 jajko
- 3 pomarańcze
- 2 szczypty soli
- 1/2 szkl. oleju kokosowego
- Aromat pomarańczowy lub cytrynowy
Przygotowanie:
Pomarańcze sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, a z wszystkich trzech wycisnąć sok. Przygotować miskę. Przesiać przez sitko mąki i wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia solą i sodą. W drugiej misce zmiksować ksylitol, sok z wyciśniętych pomarańczy oraz lekko podgrzany i przestudzony olej kokosowy. Połączyć zawartości obydwu misek, dodać jajko i zmiksować. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz aromat i ponownie dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C z opcją grzania góra dół i piec ok 40 min. Wierzch powinien się zarumienić. Babkę wyjąć z piekarnika.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, zdjąć papier i pozostawić na kratce do wystygnięcia. Do przygotowania ciasta można użyć dwóch małych blaszek keksówek lub formy do pieczenia babki.
CHLEBEK OTRĘBOWY
Składniki na 2 formy (ok. 25-30 kromek):
- 700 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 łyżka soli
- 50 g drożdży
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka ostropestu mielonego
- 1 łyżka sezamu
- 2 szkl. letniej wody
- 1/3 szkl. ciepłego mleka
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do temp. 30C. Wsypać cukier oraz drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 1/2 szklanki mąki, zamieszać i odstawić na 15 minut. Obie mąki przesiać do dużego naczynia, w którym będzie wyrabiane ciasto. Wlać rozczyn, dodać otręby, przyprawy i nasiona oraz wlać letnią wodę. Ciasto wyrabiać bardzo starannie. Pod koniec wyrabiania dolać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na 30 min.
Po tym czasie dwie wąskie formy keksówki i wysmarować olejem. Ciasto równo podzielić i wyłożyć do form. Można posypać po wierzchu ulubionymi nasionami. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec przez pierwsze 15 minut w temp 180°C a kolejne 60-70 minut w temp 160°C.