Jagodowo- czekoladowy tort na zimno
Z najlepszymi życzeniami na Dzień Kobiet
Składniki na 8 porcji
50 g wafli ryżowych
150 g gorzkiej czekolady
800 g mielonego twarogu
300 g jogurtu greckiego
300 g mrożonych jagód lub borówek
3 banany
laska wanilii
stewia, ksylitol lub słodzik do smaku
4 łyżki żelatyny spożywczej
Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać drobno pokruszone wafle ryżowe i połączyć z czekoladą. Na dnie tortownicy umieścić papier do pieczenia i wyłożyć czekoladowy spód, mocno dociskając. Banany pokroić na 5cm kawałki i umieścić pionowo w tortownicy wzdłuż brzegów formy. Wstawić do lodówki.
W międzyczasie do dwóch szklanek wsypać po dwie łyżki żelatyny i zalać do połowy gorącą wodą. Wymieszać i wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby żelatyna nie stężała. Od czasu do czasu mieszać lub podgrzewać naczynie.
Twaróg zmiksować z jogurtem oraz dowolnym słodzikiem i startą laską wanilii. Masę podzielić na pół.
Masa jagodowa
Rozmrożone jagody zmiksować za pomocą blendera i wymieszać je z jedną połową masy. Łyżkę jagodowej masy dodać do szklanki z żelatyną i rozmieszać. Następnie wlewać zawartość szklanki małym strumieniem do naczynia z przygotowaną masą jagodową nieustannie mieszając. Poczekać 15-30 minut, aż lekko zgęstnieje (można wstawić do lodówki) i delikatnie wylać na środek tortownicy, aby nie zruszyć wcześniej wyłożonych bananów. Schłodzić.
Masa waniliowa
Łyżkę twarogowej masy dodać do szklanki z rozpuszczoną gorącą żelatyną i rozmieszać. Wlewać stopniowo zawartość szklanki do naczynia z masą waniliową i dokładnie mieszać. Jeżeli masa jagodowa lekko stężała, wylać na nią masę serową, tak aby masy nie zmieszały się ze sobą. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Moduły w 1 porcji: tłuszcze 1 nabiał 1 1/2 owoce 1/2 luksusy ½