Ostre przyprawy pomagające odchudzanie ;D
Ostre przyprawy a odchudzanie
Mówi się, że ostre przyprawy przyspieszają metabolizm. Nie bez powodu są składnikiem wspomagaczy i suplementów wpływających na spalanie zmagazynowanej tkanki tłuszczowej. Największe znaczenie ma tutaj kapsaicyna - naturalnie występujący składnik w czerwonej, ostrej papryce.
Naukowcy z Seulu wykazali jej korzystny wpływ na metabolizm. Badania przeprowadzono na gryzoniach. U zwierząt stwierdzono wzrost hydrolizy tłuszczów wewnątrzkomórkowych. Efekt ten kontrolowany jest na drodze regulacji ekspresji genów białek biorących udział w procesach katabolicznych lipidów.
Ale to nie wszystko!
Badania oddziaływania kapsaicyny na masę ciała prowadzono również na ludziach. W większości przypadków stwierdzono jej działanie odchudzające. Widoczne jest również podobieństwo mechanizmów warunkujących zmniejszenie masy ciała, zachodzących pod wpływem kapsaicyny w organizmach ludzkich i zwierzęcych. Stwierdzono między innymi wzrost rozpadu tłuszczów, wzrost zużycia energii oraz spadek apetytu.
Jakie przyprawy wpływają na odchudzanie?
Cynamon – stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
Imbir – dobry antyoksydant, niszczy wolne rodniki, ponadto wśród jego właściwości wymienić należy ulepszanie działania układu trawiennego, redukcję cholesterolu, a także spalanie tłuszczów. Zaletą imbiru jest też to, że hamuje działanie kortyzolu.
Pieprz Cayenne - Dzięki właściwościom termogenicznym pozwala spalać więcej kalorii przy każdym dobrze „doprawionym” posiłku. Po spożyciu nasz metabolizm przyspiesza, a działanie rozgrzewające powoduje, że spalamy więcej kalorii. Kapsaicyna wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, pobudzające metabolizm, odchudzające i przeciwmiażdżycowe.