Pieczona polędwica
Wielkanocny obiad
Składniki na 10 porcji:
Mięso
1,2 kg polędwicy wołowej
1/2 szt. cytryny
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka soli
2 łyżki musztardy
Sos
1 szklanka mleka
80 g sera gorgonzola
przyprawy: sól, pieprz
Sos: w rondelku podgrzać mleko, a następnie dodać ser gorgonzola. Rozpuścić ser ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, odparować (ewentualnie można także zagęścić
Mięso: polędwicę oczyścić z żył. Mięso natrzeć solą i sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Po tym czasie polędwicę obsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie włożyć całą polędwicę do brytfanny, posmarować wierzch musztardą i położyć na nią kawałki masła oraz polać tłuszczem kokosowym, na którym się smażyła. Wstawić do nagranego piekarnika i piec w 190°C przez 30 – 45 minut, co jakiś czas polewając stopionym tłuszczem.
Polędwicę pokroić na porcje, podawać z sosem. Udekorować ogórkiem konserwowym, papryką czerwoną półostrą i owocami khaki.
Moduły w jednej porcji:
Mięso 1 1/2
Tłuszcze 1