Pasztet z fasoli śliwkowo-orzechowy

Składniki

  • 400 g fasoli białej lub brązowej (nasiona)
  • 200 g orzechy nerkowca
  • 1 gruszka bez skórki
  • 1 łyżka szałwi
  • poł łyżeczki kminku
  • sól, pieprz cayenne, czosnek suszony do smaku
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 10 śliwek bez pestki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule

Przygotowanie

Fasolę namoczyć na noc i rano ugotować do miękkości w tej samej wodzie, posolić dopiero pod koniec gotowania. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na oleju, a następnie dodać do niej mielony kminek. Śliwki namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin albo w gorącej na kilka minut. Gruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolę należy przemielić lub zmiksować blenderem. Następnie połączyć wszystkie składniki razem i przełożyć je do wysmarowanej olejem keksówki lub jednorazowej foremki. Obsypać płatkami ryżowymi lub bezglutenowymi płatkami jaglanymi. Piec w 170-180ºC przez 40-50 minut. Jeśli płatki się zrumienią dużo wcześniej to należy zakryć wierzch folią aluminiową.

Drożdżówki ze śliwkami na nektarze

Składniki na 2 duże blaszki:

  • 4 szklanki mąki owsianej (lub płatków owsianych drobno zmielonych)
  • 1 szklanka nektaru porzeczkowego
  • 50g świeżych drożdży
  • 150g margaryny
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • ½ kg śliwek węgierek
  • 3 łyżki kaszy manny

Przygotowanie:

Nektar lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i mieszamy z połową mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy ciasto ręką, stopniowo dosypując mąki, aż do momentu, kiedy będzie na tyle gęste, że przestanie kleić się do ręki. Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na duży prostokąt, wielkości stolnicy. Na cieście układamy połówki śliwek i równomiernie posypujemy kaszą. Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku w rulon i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Takie ślimaki układamy przeciętą stroną na spodzie blachy, jeden obok drugiego i rozchylamy ich boki, aby zmniejszyć wolne przestrzenie między częściami ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 90C, a kolejne 40 minut w `150C. Po wyjęciu porcjujemy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.

 

Lekkie ciasto cappuccino ze śliwkami

Składniki (porcja na małą blaszkę (20 x 15cm):

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 300 g maślanki naturalnej
  • ½ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cappuccino
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 dużych śliwek

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski suche produkty i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w całość. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i równo rozsmarowujemy łyżką. Śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy z nich pestki i delikatnie wciskamy w ciasto częścią przeciętą ku górze.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C na ok 45 minut.

16. lipca 2019 r.
Zamknij menu