Śliwki na 3 sposoby
Pasztet z fasoli śliwkowo-orzechowy
Składniki
- 400 g fasoli białej lub brązowej (nasiona)
- 200 g orzechy nerkowca
- 1 gruszka bez skórki
- 1 łyżka szałwi
- poł łyżeczki kminku
- sól, pieprz cayenne, czosnek suszony do smaku
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 10 śliwek bez pestki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule
Przygotowanie
Fasolę namoczyć na noc i rano ugotować do miękkości w tej samej wodzie, posolić dopiero pod koniec gotowania. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na oleju, a następnie dodać do niej mielony kminek. Śliwki namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin albo w gorącej na kilka minut. Gruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolę należy przemielić lub zmiksować blenderem. Następnie połączyć wszystkie składniki razem i przełożyć je do wysmarowanej olejem keksówki lub jednorazowej foremki. Obsypać płatkami ryżowymi lub bezglutenowymi płatkami jaglanymi. Piec w 170-180ºC przez 40-50 minut. Jeśli płatki się zrumienią dużo wcześniej to należy zakryć wierzch folią aluminiową.
Drożdżówki ze śliwkami na nektarze
Składniki na 2 duże blaszki:
- 4 szklanki mąki owsianej (lub płatków owsianych drobno zmielonych)
- 1 szklanka nektaru porzeczkowego
- 50g świeżych drożdży
- 150g margaryny
- 4 łyżki cukru brązowego
- ½ kg śliwek węgierek
- 3 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Nektar lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i mieszamy z połową mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy ciasto ręką, stopniowo dosypując mąki, aż do momentu, kiedy będzie na tyle gęste, że przestanie kleić się do ręki. Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na duży prostokąt, wielkości stolnicy. Na cieście układamy połówki śliwek i równomiernie posypujemy kaszą. Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku w rulon i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Takie ślimaki układamy przeciętą stroną na spodzie blachy, jeden obok drugiego i rozchylamy ich boki, aby zmniejszyć wolne przestrzenie między częściami ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 90C, a kolejne 40 minut w `150C. Po wyjęciu porcjujemy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.
Lekkie ciasto cappuccino ze śliwkami
Składniki (porcja na małą blaszkę (20 x 15cm):
- 1 szklanka mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 300 g maślanki naturalnej
- ½ szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cappuccino
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 dużych śliwek
Przygotowanie:
Wsypujemy do miski suche produkty i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w całość. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i równo rozsmarowujemy łyżką. Śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy z nich pestki i delikatnie wciskamy w ciasto częścią przeciętą ku górze.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C na ok 45 minut.