Czy menu na święta jest już gotowe? Jeśli nie, mamy dla Ciebie kilka propozycji! W najbliższych dniach podpowiemy Ci kilka pysznych i zdrowych potraw, które zasługują na to, by znaleźć się na Twoim Wigilijnym stole. Zacznijmy od słodkości! Świąteczny deser Trifle poleca się jako cudowne zwieńczenie obiadu.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka wiśni z zalewy (masa po odsączeniu 350 g)
  • 2 opakowania przyprawy do grzańca
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 opakowanie budyniu kokosowego
  • 200 g twarożku śmietankowego 0,2% tłuszczu
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 200 g grubych, miękkich pierników lub ciasta piernik
  • 10 g bezików

Sposób przygotowania:

Wiśnie odsączyć na sitku, sok zachować. Sok zagotować w garnuszku, dodać przyprawę do grzańca. Odstawić na 15 minut.

Ugotować budyń na mleku z ksylitolem według instrukcji na opakowaniu. Schłodzić. Następnie wymieszać z twarożkiem i (ewentualnie) dodać amaretto.

Pierniki pokruszyć na grube kawałki, połowę ułożyć w czterech salaterkach, polać je połową soku z wiśni. Następnie rozłożyć połowę wiśni i masy budyniowej. Potem ponownie warstwami - piernik, wiśnie i budyń.

Odstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Bezy pokruszyć i na krótko przed podaniem posypać nimi deser Trifle.

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1/4  / Nabiał - 0 / Mięso - 0 / Warzywa - 0

Owoce - 1/2  / Tłuszcze - 0  / Luksusy - 5 / Napoje - 0

19. grudnia 2021 r.
Zamknij menu