Mamy kalendarzową wiosnę! I choć pogoda jeszcze nie do końca nas rozpieszcza, wiosenne dania powoli mogą rozgościć się w kuchni. Dobrze znane azjatyckie sajgonki pieczone są z dużą ilością tłuszczu i w związku z tym nie są szczególnie zdrowe, dlatego mamy dla Ciebie propozycję, która jest zdecydowanie bardziej fit. Śmiało wypróbuj!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 50 g papieru ryżowego
  • 80 g marchewki
  • 100 g ogórka
  • 100 g papryki
  • 60 g awokado
  • 2 dymki
  • 2 duże garście sałaty lodowej
  • 150 g wędzonego tofu
  • 8-10 arkuszy papieru ryżowego

NA DIP:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki niesłodzonego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 szczypta czosnku w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie przez około 5 minut, aż będzie miękki. Następnie wylej wodę i odłóż papier ryżowy na bok.

Umyj warzywa i pokrój marchewkę, ogórek, paprykę i awokado w możliwie cienkie paski. Dymkę pokrój w krążki i posiekaj trochę sałatę lodową.

Wędzone tofu pokrój w paski zbliżone wielkością do warzyw.

Sos: Wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, miód i czosnek w proszku i dodaj wodę, aż sos uzyska dobrą konsystencję.

Przygotuj miskę wody i namocz papier ryżowy przez około 30 sekund, aż będzie miękki.

Następnie wypełniaj papier ryżowy porcją warzyw i tofu. Uważaj, aby nie użyć zbyt dużej ilości nadzienia, ponieważ źle się zwija.

Kiedy zużyjesz wszystkie kawałki papieru ryżowego, możesz ułożyć kolorowe wiosenne roladki i cieszyć się ich smakiem łącząc je z dipem.

INFORMACJE O MODUŁACH ZGODNYCH Z KONCEPCJĄ ŻYWIENIOWĄ MRS.SPORTY

MODUŁY NA 1 porcję:

Zboża - ½ / mleko - 0 / mięso - ½ / warzywa - 1 ¼

Owoce - 0 / Tłuszcz - 1 ¾ / Luksusy- 0 / Napoje - 0

24. marca 2021 r.
Zamknij menu