Wiosenne rolki z warzywami
Mamy kalendarzową wiosnę! I choć pogoda jeszcze nie do końca nas rozpieszcza, wiosenne dania powoli mogą rozgościć się w kuchni. Dobrze znane azjatyckie sajgonki pieczone są z dużą ilością tłuszczu i w związku z tym nie są szczególnie zdrowe, dlatego mamy dla Ciebie propozycję, która jest zdecydowanie bardziej fit. Śmiało wypróbuj!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 50 g papieru ryżowego
- 80 g marchewki
- 100 g ogórka
- 100 g papryki
- 60 g awokado
- 2 dymki
- 2 duże garście sałaty lodowej
- 150 g wędzonego tofu
- 8-10 arkuszy papieru ryżowego
NA DIP:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki niesłodzonego masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 szczypta czosnku w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie przez około 5 minut, aż będzie miękki. Następnie wylej wodę i odłóż papier ryżowy na bok.
Umyj warzywa i pokrój marchewkę, ogórek, paprykę i awokado w możliwie cienkie paski. Dymkę pokrój w krążki i posiekaj trochę sałatę lodową.
Wędzone tofu pokrój w paski zbliżone wielkością do warzyw.
Sos: Wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, miód i czosnek w proszku i dodaj wodę, aż sos uzyska dobrą konsystencję.
Przygotuj miskę wody i namocz papier ryżowy przez około 30 sekund, aż będzie miękki.
Następnie wypełniaj papier ryżowy porcją warzyw i tofu. Uważaj, aby nie użyć zbyt dużej ilości nadzienia, ponieważ źle się zwija.
Kiedy zużyjesz wszystkie kawałki papieru ryżowego, możesz ułożyć kolorowe wiosenne roladki i cieszyć się ich smakiem łącząc je z dipem.
INFORMACJE O MODUŁACH ZGODNYCH Z KONCEPCJĄ ŻYWIENIOWĄ MRS.SPORTY
MODUŁY NA 1 porcję:
Zboża - ½ / mleko - 0 / mięso - ½ / warzywa - 1 ¼
Owoce - 0 / Tłuszcz - 1 ¾ / Luksusy- 0 / Napoje - 0