Jak codziennie zatruwamy swój organizm.

CZAMY SWÓJ ORGANIZM MAŁYMI DAWKAMI TOKSYN, KTÓRE ZNAJDUJĄCYMI SIĘ W WIELU PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH, POWIETRZU I PRZEZ DŁUGI OKRES ODDZIAŁUJĄ NA NASZ ORGANIZM.

Najczęściej spotykanymi toksynami są pestycydy, węglowodory lub dioksyny. Wszystkie wymienione substancje powstają w wyniku spalania śmieci lub zanieczyszczeń. W pożywieniu możemy znaleźć miedzy innymi metale takie jak glin, ołów i kadm.

Jak możesz wspomóc swój organizm w eliminowaniu toksyn? Pomogą Ci produkty z tej listy:

 

       

    • avocado. Nazywane jest również królem przeciwutleniaczy. Oprócz tego awokado przeciwdziała nadciśnieniu. Jest wspaniałym źródłem witamin i minerałów.
    • suszone figi.Posiadają właściwości odtruwające. Są jednym z najlepszych źródeł błonnika w suszonych owocach. Skutecznie pobudzają pracę jelit, dzięki czemu dochodzi do oczyszczenia.
    • żurawina. Często jest głównym składnikiem wykorzystywanym w leczeniu farmakologicznym zapalenia pęcherza. Dzięki obecności antyoksydantów posiada również właściwości oczyszczające, przy­spie­sza od­tru­wa­nie i uła­twia po­zby­cie się za­le­ga­ją­cych substancji.
    • buraki. Są wspaniałym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, manganu, a także kwasu foliowego i witaminy C. Odtruwają przewód pokarmowy, jelita, pęcherz żółciowy, nerki, wątrobę.
    • cytryna. W niej znajdują się przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm i pozytywnie wpływają na przemianę materii. Myślę, że większość z Was pamięta o wypiciu rano szklanki wody z cytryną.
    • zielona herbata. Skutecznie zwalcza toksyny powstające w tkankach oraz te, które szkodzą nam na zewnątrz – pestycydów, barwników i konserwantów.
    • kapusta. Jest bardzo dobrym źródłem fos­fo­ru, man­ga­nu, mie­dzi, wap­nia, że­la­za, wi­ta­min A, C, E, z grupy B. Dzięki temu, że znajduje się w niej również siarka, która pomaga usunąć z o­rga­ni­zmu za­nie­czysz­czenia, tok­syny i ubocz­nepro­duk­ty prze­mia­ny ma­te­rii.
    • brokuły. Znajdziemy w nich spore ilo­ści siar­ki, która wspomaga wspo­ma­ga­ odtruwanie wątroby. Brokuły oczyszczają również na­czynia ze zło­gów tłusz­czu i cho­le­ste­ro­lu.
    • jabłka.Źródło wapnia, magnezu, fosforu, witaminy C i beta-karoten. Znajdziemy w nich również pektyny, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, obniżają poziom cholesterolu i ułatwiają usuwanie z organizmu toksyn.
    • czosnek. Doskonałe źródło siarki. Posiada bardzo silne właściwości odtruwające. Wspie­ra pro­duk­cje en­zy­mów tra­wien­nych w wą­tro­bie.
    •  

 

       

    •  

      woda mineralna. Wypijana w ilości conajmniej 6-8 szklanek oczyszcza organizm z toksyn.

    •  

 

 

Warto więc włączyć te produkty do swojego codziennego jadłospisu.

07. stycznia 2017 r.
Zamknij menu