Ważnym składnikiem odżywczym jest białko, z którego zbudowane jest 20% tkanki mięśniowej. Aby utrzymać jej stałą masę lub ją rozbudować, należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość tego składnika. Wysiłek fizyczny przyspiesza metabolizm, przez co wzrasta zapotrzebowanie na białko - nawet o 50%. Szczególnie wtedy, gdy trening jest siłowy i szybkościowy. Dlatego jeśli ćwiczymy, powinniśmy regularnie jeść chude produkty mleczne: np.

     

  • twaróg,
  • jogurty,
  • mleko,
  • chude mięso i ryby,
  • jaja,
  • soję,
  • warzywa strączkowe.
  •  

Warto też powstrzymać się przed ciężkostrawnymi potrawami, smażonymi na głębokim tłuszczu. Odstawmy zatem na bok frytki czy smażone kotlety oraz warzywa kapustne (kapusta, brokuł, kalafior), które mogą powodować gazy czy zaparcia.

 

 

27. października 2015 r.
Zamknij menu